Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Солдат

Янчишен Ростислав Анатолійович

20.05.1991 - 19.04.2023


Янчишен Ростислав Анатолійович народився 20 травня 1991 року в місті Кам’янці-Подільському Хмельницької області.

Відвідував дошкільний навчальний заклад №23.

У 1997 році пішов у перший клас НВК №16, а у 2005 році вступив на навчання за історико-правовим профілем до Кам’янець-Подільського міського ліцею, який закінчив у 2008 році.

Ростислав завжди навчався старанно, любив предмети художньо-естетичного напрямку, уроки фізичної культури. Він був талановитою дитиною, захоплювався хореографією, відвідував танцювальні студії у центрі дитячої творчості та міському будинку культури. Брав активну участь у позаурочних виховних заходах, фольклорних святах, концертах, конкурсах, спортивних змаганнях.

Ростислав вирішив пов’язати своє подальше життя саме із хореографією, тому того ж таки 2008 року, вступає до Коледжу хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря», який успішно закінчив у 2012 році.

Після закінчення навчання, для професійної кар’єри обрав Одеський національний академічний театр опери та балету, де понад 10 років працював артистом, солістом балету. Саме в складі балетної трупи Одеського національного академічного театру опери та балету, Ростислав об’їздив з театральними гастролями майже всі країни Європи, Ліван, США, Канаду.

На сцені театру зіграно десятки ролей, але однією з яскравих партій Ростислава була партія солдата, який гине на війні, у сучасному балетному дивертисменті «Тримай». За страшним вироком долі, ця партія виявилася пророчою для артиста.

Ростислав був дуже світлою, талановитою, порядною та інтелігентною людиною. Він одним з перших пішов добровольцем захищати Батьківщину. Палко вірив, що Україна обов’язково переможе! Коли його не прийняли до лав ЗСУ, хлопець вступив до лав Добровольчого формування територіальної громади Кам’янця-Подільського. В січні 2023 року, отримавши відповідний дзвінок, відразу з’явився у військкомат, та вже в той же день, ввечері, відправився на навчання у військовий навчальний центр. Був одним з найкращих в навчанні.

На фронт потрапив у складі 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади. Балетки артиста змінилися на армійські берці, а музика улюблених вистав – на звуки артилерійських обстрілів. Побратими по службі називали його справжнім, розумним, відповідальним, справжнім сучасником незалежної України, яскравим прикладом освіченої та патріотичної людини з оптимістичними поглядами. Зі слів його безпосереднього командира, Ростислав користувався неабияким авторитетом серед військовослужбовців, незважаючи на вік, та бойовий досвід.

Янчишен Ростислав був солдатом, стрільцем-снайпером 2-ї мотопіхотної роти військової частини А3137. Він загинув 19 квітня 2023 року внаслідок поранень, несумісних з життям, отриманих під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Дубово-Василівка Бахмутського району Донецької області.

Жахлива війна, розпочата окупантами-росіянами, вбила Ростислава. Він був справжнім патріотом, ніколи не зраджував своїй країні, та служив їй до кінця свого життя.

Поховали захисника на «Меморіальній алеї Слави» міського кладовища у Кам`янці-Подільському.

Рішенням сесії Кам’янець-Подільської міської ради від 31.05.2023 року № 91/29 за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військової присязі присвоєно звання ” Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського”.