Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Флерко Микола Олексійович, позивний «Танчик»

22.08.1978 - 28.02.2015


Народився в с. Деркачі, Старокостянтинівського району Хмельницької області. 

Мешкав у Кам’янці-Подільському.  

Навчався у загальноосвітніх школа сіл Деркачі та Великий Чернятин.

 З 1999 по 2001 рік навчався у Новоселицькому професійно-аграрному ліцеї, де отримав спеціальність водій-механік. По завершенні – служба в армії.

З 2001 по 2005 рік працював трактористом в сільськогосподарському підприємстві села Деркачі. Згодом працював на будівельних роботах за межами району.

Коли у 2014 році розпочалася Революція Гідності, Микола поїхав у Київ, на Майдан Незалежності. Там, у ті трагічні лютневі дні, на Інстинутській, убили його товариша. Напевно, це і було причиною, що він пішов на схід добровольцем… 

Під час війни — боєць 2-ї штурмової роти 5-го окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор». Фантастично чудова, позитивна людина. Золоті руки. З будь-якою технікою був на «ти». Мав справжній технічний талант. Міг навіть з металобрухту зробити автомобіль. Комбат «Чорний» казав: «Якщо «Танчик» не зможе зробити, то ніхто не зможе». А сміливості разом з почуттям гумору у нього вистачало на цілий батальйон.

28 лютого 2015 року, супроводжував двох журналістів у с. Піски Ясинуватського району. Внаслідок мінометного обстрілу знімальної групи російськими терористами від осколкових поранень загинув Микола-«Танчик» та фотокореспондент газети «Сегодня» Сергій Ніколаєв  — помер від поранень на операційному столі. 

Нагороди:

  • Нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно) 
  • Нагрудний знак «Гідність та Честь» (посмертно) 
  • Орден «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно, Указ Президента України №97/2021 від 12 березня 2021 року) 
  • Відзнака «Бойовий Хрест Корпусу» (посмертно, наказ Командира Корпусу № 103/18 від 25 березня 2018 року
  • Звання «Почесний громадянин Старокостянтинівського району» (посмертно, згідно рішення 33-ї сесії Старокостянтинівської районної ради від 13 серпня 2015 року) 

Поховали захисника у рідному селі Деркачі, Старокостянтинівський район, Хмельницька область.

Рішенням 93 сесії Кам’янець-Подільської міської ради від 13.10.2015 року № 109/93 за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського» (посмертно).