Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Трофіменко Василь Дмитрович, позивний «Кіт»

28.12.1970 – 04.08.2023


Трофіменко Василь Дмитрович народився 28.12.1970 р. у м. Кам’янець-Подільський. 

Навчався у загальноосвітній школі  № 4 та № 5, згодом закінчив ПТУ № 6, отримав спеціальність водія. 

Працював водієм у різних установах та підприємствах нашого міста. 

Пройшов строкову службу у Збройних Силах України. Брав участь у миротворчій місії у Югославії, зокрема у Сербії.  Нагороджений медаллю «За бойові заслуги». В останні роки працював на одній із приватних фірм Кам’янця-Подільського охоронцем 

Коли розпочалось повномасштабне вторгнення російських військ вступив до територіальної оборони України. Вважав, що його військовий та бойовий досвід потрібні для захисту України, дотримувався принципу «Якщо не ми, то хто?». 

16 лютого 2023 року, незважаючи на проблеми із здоров’ям, домігся, щоб його визнали здоровим і призвали на військову службу. Для подальшого проходження служби у силах територіальної оборони був направлений на Харківщину. У званні старшого  сержанта командував взводом. До хлопців зі взводу ставився, як до своїх дітей,  хвилювався за них, оберігав, навчав і ділився досвідом. 4 серпня 2023 року в районі Першотравневого на Харківщині взвод Трофіменка В.Д. потрапив під мінометний обстріл кількісно переважаючого противника. Василь Дмитрович, намагався зберегти життя якомога більшій кількості воїнів свого взводу. Він та ще один побратим відстрілюючись від ворога, давали можливість решті бійцям переміститись у більш безпечне місце. Під час цього зіткнення із ворогом командир взводу отримав поранення у стопи ніг, впав на коліна і до останнього подиху приймав вогонь на себе, відстрілювався, рятуючи життя молодим хлопцям. 

Поховали захисника на «Меморіальній алеї Слави» міського кладовища у Кам`янці-Подільському.

Рішенням 32 сесії Кам’янець-Подільської міської ради від 10.08.2023 року № 27/32 за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського».

 

У Василя Дмитровича Трофіменка залишилася дружина, діти, онуки, мати, сест­ра.