Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Стрельчук Павло Володимирович, позивний «Старшина»

08.08.1973 - 26.07.2014


Народився Павло Стрельчук 08.08.1973 в місті Старокостянтинів. Закінчив Кам’янець-Подільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 2 ім. Т.Г. Шевченка, радгосптехнікум та ПДАТА (Подільська аграрно-технічна академія), за фахом інженер-електрик. 

Останні років 10 проживав з сім’єю в Києві, працював у крупній приватній фірмі. 

На Майдан прийшов на початку грудня зі своїм товаришем і земляком Павлом Білоусом. Прийшли у 15 сотню у будинок Архітектора ( на вулиці Бориса Грінченка).

Позивний Стрельчука на Майдані був “Старшина”, бо в такому званні він і в армії був, а також його ще називали Дядя Паша. Для нього Майдан на той момент став домом, який він не міг залишити через постійну небезпеку, яка загрожувала іншим. Павло брав участь в опереціях не лише з 15 сотнею, а й з усіма найбільш активними майданівцями, зокрема й 20-22 січня, коли були перші вбиті, а також 18-21 лютого – завжди у гущі подій.

В зону бойових дій Павло разом з малою групою потрапив у червні і був 3 тижні на виконані спецоперацій. Але довго в тилу не зміг перебувати і 12 липня відправився добровольцем в “Айдар”. Під час однієї з операцій, коли бус їхав через зеленку, пролунав вистріл. Водій не впорався з керуванням і машину занесло та перекинуло. Внаслідок цього Павло зазнав травм, які згодом стали для нього смертельними. 

В шпиталі за 10 хвилин до 24.00  26 липня 2014 року лікарі констатували смерть.  

Відспівали Павла Стрельчука у Михайлівському соборі. То був його улюблений храм. Саме Архангела Михаїла він вважав своїм охоронцем та заступником. Провести Павла прийшли волонтери з Майдану, з Михайлівського.

Указом Президента України № 365/2015 від 27 червня 2015 року, “за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Рішенням 93 сесії Кам’янець-Подільської міської ради № 109/93 від 13.10.2015 року за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського». 

23 грудня 2014 року, в приміщені Кам’янець-Подільської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 ім. Т.Г. Шевченка Хмельницької області відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки герою-земляку та випускнику школи, який загинув, обороняючи цілісність і недоторканність нашої держави.

Залишилась дружина та двоє дітей.