Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Стецюк Вадим Борисович

01.06.1982 - 29.11.2022


Народився та мешкав у Кам’янці-Подільському. 

Навчався у Кам’янець-Подільській ЗОШ № 2.

Продовжив здобувати освіту на історичному факультеті Кам’янець-Подільського державного університету ім. І. Огієнка. 

Був учителем історії Кам’янець-Подільської спеціалізованої загальноосвітньої школи № 5 (2003—2009). 

Від вересня 2006 року працював асистентом (2006), старшим викладачем (2010), доцентом (2012) на катедрі історії України Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Викладав історію у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Огієнка. Крім того, був науковим співробітником Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника.

У квітні 2009 року у спеціалізованій вченій раді при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича захистив кандидатську дисертацію на тему «Земства Правобережної України в період Української національно-демократичної революції 1917—1920 рр.».

У 2018—2020 роках перебував у докторантурі при катедрі історії України КПНУ імені Івана Огієнка. Не завершив докторську дисертацію на тему ролі імперської армії в суспільних трансформаціях у Правобережній Україні в 1874—1914 рр.

Автор понад 120 наукових публікацій

40-річний Вадим Стецюк ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну хотів піти служити в армію. Однак сімейні обставини утримували його від цього. Але після 24 лютого він сам відправився у військкомат, хоча військового досвіду не мав.

Через війну Вадим Стецюк так і не встиг закінчити свою докторську дисертацію. Вона була присвячена темі перебування російських військ на території Правобережної України, починаючи з 70-х років 19-го століття і до 1914 року. Він має 120 наукових публікацій та кілька монографій.

Стецюк Вадим Борисович був частим учасником різних міжнародних та всеукраїнських наукових конференцій. Новина про його загибель шокувала колег і друзів. Ті, хто хоча б раз побував на його екскурсіях в Кам’янець-Подільському заповіднику, згадують його як одного з кращих знавців історії цього краю, а також як дуже цікавого оповідача. Він володів дивним почуттям гумору, з жартами він вів і свої екскурсії, що дуже подобалося туристам.

Рішенням 25 сесії Кам’янець-Подільської міської ради № 127/25 від 22.12.2022 року за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського».

У захисника залишилися дружина і син.