Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Савчук Юрій Анатолійович, позивний «Айріш»

11.11.1975 - 06.12.2023


Народився у с. Летава чемеровецького району Хмельницької області.

Навчався в середній загальноосвітній школі у с. Летава.

По закінченню школи вступив в Кам’янець-Подільський сільськогосподарський інститут, де навчався на зооінженерному факультеті.

В 2000 році працював на будові у Варшаві.

У 2001 році одружився і одразу подався на заробітки у Норвегію, в м. Осло.

В 2003 році повернувся, посилено вивчав англійську мову і наприкінці 2003 року поїхав в Англію. 2003-2008 року працював у Лондоні. Спочатку на будівництві, згодом зайнявся столярською справою.

У 2008 році повернувся в Україну, почав працювати на цементному заводі представником київської фірми «Омега».

У 2010-2013 році здобув другу вищу освіту «Енергоінженер». Працював у Києві по встановленню сигналізаційних систем.

В 2014 році пройшов співбесіду і був прийнятий в штат американської фірми «Sintec». Очолював проєкти, був визнаний кращим спеціалістом у встановленні складних інженерних електричних систем. Втілював у життя проєкти у Нідерландах, Німеччині, 15 штатах Сполучених Штатів Америки.

До початку повномасштабного вторгнення знаходився в штаті Columbus, США, де був начальником проєкта.

Лише по завершенню проєкта, відчуваючи свою відповідальність перед всіма залученими до роботи, повернувся в Україну і 17 квітня 2022 року став на облік в РТЦК .

07 травня 2022 року офіцер запасу старший лейтенант Савчук Юрій Анатолійович був призваний до лав ЗСУ в складі 110 окремої механізованої бригади  в/ч А4007, де напротязі 5 місяців захищав країну на Авдіївському напрямку, в районі м. Покровськ.

14 жовтня 2022 року старший лейтенант Савчук Юрій Анатолійович перевівся до в/ч А4002. Проходив навчання у Старичах, де отримав чергове військове звання “капітан”.

З червня 2023 року капітан Савчук Юрій Анатолійович вирушив до н.п. Кремінна, Луганської області де на протязі 7 місяців успішно стримував наступ окупантів. Був призначений командиром І роти спеціального призначення ІІ інтернаціонального легіону оборони України.

Проте, 06 грудня 2023 року на Луганському напрямку виконуючи чергове бойове завдання з покращення тактичного положення свого підрозділу капітан Савчук Юрій Анатолійович загинув на полі бою біля н.п. Діброва.

Капітан Савчук Юрій Анатолійович був до останнього подиху вірний присязі, Батьківщині, українському народу.

Айріш був мужнім, мудрим, добрим і зваженим. Він завжди був поруч зі своїм підрозділом. Завжди спокійний, завжди відкритий, завжди готовий допомогти. Він був світлою і позитивною людиною. Він є орієнтиром та прикладом. Він є ідеалом командира, він лишається уособленням поняття воїн.

Рішенням 37 сесії Кам’янець-Подільської міської ради№ 47/37 від 21.12.2023 року за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського».

Поховали захисника на «Меморіальній алеї Слави» міського кладовища у Кам`янці-Подільському.

У Героя залишились дружина та двоє синів…