Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Попченко Олександр Леонідович, позивний «Даллас»

25.12.1980 - 06.11.2023


Народився 25 грудня 1980 року в місті Полонне Хмельницької області.

Навчався в Кам’янець-Подільських ЗОШ І-ІІІ ст. № 7, 17, вечірній ЗОШ І-ІІ ст. № 1. Після закінчення школи вступив до Кам’янець-Подільського вищого професійного училища № 6 за спеціальністю «Електрогазозварник». Працював електрогазозварником у ПАТ «Подільський цемент» та монтажником металоконструкцій у МПП «Гермес С».

Захоплювався історією, політикою, бойовими мистецтвами, страйкболом, музикою, грою в шахи, туризмом.

У 1999 році. Згодом підписав контракт і проходив службу в різних містах України. Був учасником Євромайдану в Києві.

Олександр Попченко у 1999 р. проходив строкову військову службу, прийняв військову присягу у військовій частині 43645. Далі, до 2003 р., служив у ЗСУ механіком, водієм і техніком за контрактом. У 2014 році пішов добровольцем захищати Україну від російських окупантів. Брав участь у визволенні міст на Донеччині та Луганщині.

10 березня 2022 року добровольцем вступив до лав ЗСУ у військову частину 4030, 71 окрему єгерську бригаду Десантно-штурмових військ ЗС України, де був заступником командира групи, розвідником-кулеметником, розвідником-сапером, сапером. Виконував бойові завдання у найгарячіших точках України. Брав активну участь у розмінуванні Ізюмського лісу. 10 жовтня 2022 року отримав мінно-вибухове поранення під Бахмутом..

6 листопада 2023 року, виконуючи бойове завдання, захисник отримав поранення несумісні з життям на Запорізькому напрямку поблизу населеного пункту Вербове в результаті обстрілу та розриву дрона FPV.

Він був дуже справедливим і добрим, ніколи не вживав спиртного, завжди захищав слабших. Чому він «Даллас», уже ніхто не пам`ятає, але так кликали його всі ще, напевно, з дитинства. У нього дуже в пошані був рок і музика загалом. Грав у любительському рок-гурті. А ще поважав акторську і журналістську справу, неодноразово знімався у фільмах (здебільшого аматорських). У «Далласа» ще зовнішність така… Українська – вуса, козацька чуприна, статна фігура.

Він завжди мав чітку громадянську позицію, і зрушити його з неї було нереально. Його приваблювала військова справа, тому непохитність і патріотизм виховали в ньому справжнього українського Героя.

Поховали захисника на «Меморіальній алеї Слави» міського кладовища у Кам`янці-Подільському.

Рішенням 37 сесії Кам`янець-Подільської міської ради VIIІ скликання № 44/37 від 21.12.2023 року за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського» (посмертно).