Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Пелих Сергій Володимирович, позивний «БАРС»

22.10.1989 - 08.02.2024


Сергій Пелих народився 22 жовтня 1989 року в с.Маків на Дунаєвеччині.

Випускник Кам’янець-ГІодільської ЗОШ № 17, а нині – ліцей № 17. Сергія Пелиха згадують як ініціативного, працьовитого та відповідального учня, який мав багато друзів і завжди боровся за правду.

По закінченні базової середньої освіти у 2005 році вступив у Державний вищий навчальний заклад «Кам’янець-Подільський індустріальний коледж» за напрямом підготовки «Геодезія, картографія та землевпорядкування».

У 2009 році вступив у Подільський державний аграрно-технічний університет за напрямом «Геодезія картографія та землеустрій».

У 2012 році почав працювати на посаді геодезиста у комунальній установі «Госпрозрахункове проєктно-виробниче бюро при Департаменті містобудування та архітектури Кам’янець-Подільської міської ради» згодом ставши керівником підрозділу.

У 2012 році одружився. У шлюбі народився син.

В 2013 році здобув диплом спеціаліста з відзнакою за напрямом підготовки «Землеустрій та кадастр».

У 2017 році вступив на військову службу за контрактом до військовій частини А2641 м. Кам’янець-Подільського. Згодом був переведений до 201-го навчального центру Військової частини А1884 м. Кам’янець-Подільський. Займав посади: «Водій автомобілів», «Інструктор мостоукладачів», «Інструктор з БАРС, інженерно-саперноговзводу».

У 2019 році приймав участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення та захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Приймав участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях. Отримав нагрудний знак «Ветеран війни — учасник бойових дій».

У 2022 році був мобілізований у 79 окрему десантно-штурмову Таврійську бригаду (79 ОДШБр, в/ч А0224) — військове з’єднання у складі Десантно-штурмових військ Збройних сил України у м. Миколаїв. Посада головний сержант, командир відділу.

30 травня 2022 року переведений у І 3-й окремий десантно-штурмовий батальйон імені Героя України полковника Тараса Сенюка в/ч А1910 — підрозділ десантно-штурмових військ Збройних сил України, що входить до складу 95 ОДШБр. в місті Житомир.

23 вересня 2022 року виконуючи обов’язки військової служби, пов’язані із захистом Батьківщини у населеному пункті Яцьківка Харківської області отримав важкі травми. Втративши своє здоров’я та професійну працездатність на 40 %, отримав III групу інвалідності. Нагороджений нагрудним знаком «Ветеран війни – особа з інвалідністю». Не зважаючи на проблеми із здоров’ям був вірний своїм принципам щодо захисту своєї держави,  українського народу та Україні.

21 вересня 2023 року через отримані травми був переведений у в/ч А0853 інженерні війська Сухопутних військ України, розташоване в місті Бар Вінницької області. На посаду головного сержанта інженерно-саперного взводу.

Загинув Сергій 8 лютого 2024 року до останнього подиху залишався відданий військовій присязі на вірність Українському народу в районі населеного пункту Диментіївка Харківського району Харківської області від мінно-вибухового поранення, несумісного з життям.

Сергій мужньо ніс важкий хрест на захист Батьківщини. Завжди боровся за чесність та справедливість. Воїн світла і правди, воїн добра. Хоробро протистояв російським окупантам. Відчайдушно захищав кожен сантиметр Української землі. Мріяв про перемогу! Вірив і віддав в ім’я цієї Перемоги найцінніше – життя.

Він був надійним товаришем,чесним,совісним, завжди готовим підставити плече у важку хвилину. За це його любили й цінували – добрий, щирий, працьовитий, чудовий син і чоловік, батько, товариш.

Поховали захисника на «Меморіальній алеї Слави» міського кладовища у Кам`янці-Подільському.

Рішенням 39 сесії Кам’янець-Подільської міської ради від 22.02. 2024 року № 13/39 за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського».

У Героя залишилася мати, дружина та 8-річний син (песик породи лабрадор Спайк).