Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Квапиш Максим Віталійович, позивний «Булінь»

12.05.2000 – 26.05.2022


Квапиш Максим народився 12.05.2000 року у місті Кам’янці-Подільському Хмельницької області. 

Навчався у Кам’янець-Подільській СЗОШ №5.

Закінчив Кам’янець-Подільський індустріальний коледж за спеціальністю «Розробка програмного забезпечення», навчався за тією ж спеціальністю на заочній формі у Тернопільському національному економічному університеті. 

З ранніх років займався спортивним туризмом, досяг перших дорослих розрядів зі спортивного туризму та спортивного орієнтування.

У 2015 році розпочав навчання у військових рядах. Пізніше став інструктором зі штурмового альпінізму парамілітарної організації «Сокіл». Максим також був командиром київського осередку «Авангард Культурна Спілка» та перекладав книги видавництва «Пломінь». 

Був хедлайнером проєкту допомоги дитбудинкам «Наше майбутнє».

У травні 2021 року Максим Квапиш поїхав на війну у складі добровольчого підрозділу «Фрайкор». Кулеметник, перебував у резерві полку «Азов».

До широкомасштабної війни Максим Квапиш влаштовував походи маловідомими місцями  України, вів широку організаційну роботу, проводив силові акції проти проросійських сил та інших ворогів України.

З першого дня повномасштабної війни, 24 лютого 2022 року, «Булінь» став на захист України. Учасник боїв за Київщину у складі тактичної групи спецпризначення «Азов» Сил спеціальних операцій. 

Максим Квапиш загинув 26 травня 2022 року у ближньому бою з ворогом у Запорізькій області. Загін Максима штурмував російські позиції. «Булінь» був у головному дозорі, отримав кілька вогнепальних поранень у тіло та голову. Захисник загинув зі зброєю у руках. За два тижні до цього Максиму виповнилося 22 роки.

Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) за мужність і самовідданість під час виконання бойового завдання.

Максим нагороджений посмертно відзнакою Кам’янець-Подільського Міського Голови «За заслуги перед міською громадою».

Рішенням 19 сесії Кам`янець-Подільської міської ради VIII скликання № 25/19 від 15.07.2022  за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського» (посмертно). 

Поховали захисника на «Меморіальній алеї Слави» міського кладовища у Кам`янці-Подільському.

У Максима залишилися батьки, сестра, дружина.