Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Старший солдат

Журавленко Андрій Анатолійович, позивний «Восьмий»

08.02.1974 - 29.08.2014


Народився  8 лютого 1974 р., м. Кам’янець-Подільський, Хмельницька область.

У 1988 р. закінчив 8 класів ЗОШ № 13, навчався в ПТУ № 6, працював на різних посадах.

Журавленко Андрій служив в миротворчих військах під час бойових дій в Югославії в 90-х роках минулого століття. Рік служив контрактником у 8 розвідувальному полку спецпризначення (м. Хмельницький).

Старший солдат резерву. Командир відділення. 2-й батальйон спеціального призначення НГУ ”Донбас”. 

На фронт вирушив наприкінці травня 2014-го, очолив групу розвідки. Командир відділення, 3-й батальйон оперативного призначення НГУ «Донбас».

29 серпня 2014 року загинув при виході з оточення поблизу Іловайська — від попадання снаряду в пожежну машину, на якій виїжджали з оточення. Коли намагався полагодити один з автотранспортних засобів батальйону та відстрілювався, загинув від кулі снайпера молодший сержант Іван Ганя. «Тур» був у кабіні; загинув разом з «Редом», «Бані», «Восьмим», «Бірюком» та «Ахімом».

На момент смерті не був одружений, вдома залишилось двоє дітей від попереднього шлюбу. Дізнавшись про загибель, близькі вирушили на схід в пошуках тіла. Пошуки тривали три дні.

31 жовтня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Нагороджений: Орден За мужність III ступеня, “Іловайський Хрест” (посмертно).

Поховали захисника на «Меморіальній алеї Слави» міського кладовища у Кам`янці-Подільському.

Рішенням 93 сесії Кам’янець-Подільської міської ради № 109/93 від 13.10.2015 за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського».