Книга пам'яті

Кам'янець-Подільська
міська територіальна громада

Домашня сторінка

Солдат

Горний Олександр Юрійович

08.09.1995 – 01.12.2017


Олександр Юрійович Горний народився 8 вересня 1995 року в м.Кам’янець-Подільський. 

Навчався в НВК № 3. 

Після школи продовжив навчання в ПТУ № 14, де здобув професію електромонтажника. 

У листопаді 2015 року був призваний на службу у лави ЗСУ. 

Олександр з дитинства ріс патріотом. Таку рису у ньому виховав його прадід Григорій Павленко. Дід Григорій власноруч створив історико-краєзнавчий музей про роки ІІ Світової війни. Сашко постійно йому допомагав і любив проводити час у музеї. І дідові слова про захист Вітчизни і про героїзм наших воїнів під час війни стали його переконаннями в житті. Навіть коли Олександр підписав контракт, не повідомивши родину, просив командира чим скоріше відправити у АТО. Правду знала лише його дівчина. Більше того, він постійно говорив матері: «Мама, я буду там доки йтиме війна.»»

У 2016 році підписав контракт і був направлений у військову частину міста Шепетівка, а потім у місто Чорнобиль, де проходив навчання. В тому ж році направлений в зону АТО, де проходив службу у військовій частині А3159, смт.Гродівка на Донеччині. Служив на посаді оператора «Віраж-планшет» 11-го зенітно-ракетного полку у званні солдата. 

Трагічно загинув 1 грудня 2017 року поруч смт Гродівка Покровського району Донецької області.

Зі спогадів рідних Сашко був чуйним і добрим сином, братом і онуком. У дитинстві полюбляв на канікулах їздити в с. Демшин до бабусі з дідусем, яким допомагав по господарству. А коли підріс, став захоплюватися музикою, навчився грати на гітарі. Мріяв одружитися на коханій дівчині, мати дітей. Сашко любив дітей і вони теж горнулися до нього. Він вмів бути надійним  другом для ровесників і старшим другом-захисником для молодших і слабших від себе.

 

Поховали захисника на «Меморіальній алеї Слави» міського кладовища у Кам`янці-Подільському.

 

Рішенням 18 сесії Кам`янець-Подільської міської ради VIII скликання № 91/18 від 03.06.2022 за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагородити відзнакою міської ради «Честь і шана» учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил (посмертно).

Олександр до кінця гідно та сумлінно виконував свій військовий обов’язок перед Батьківщиною, вміло володів бойовою технікою та озброєнням. Відзначався зразковою військовою службою, з повагою ставився до старших за званням, шанував честь і гідність товаришів по службі, завжди дотримувався правил військової ввічливості, поведінки та військового вітання. Високий рівень самодисципліни та самоорганізованості дозволяли йому ефективно виконувати свої професійні  обов’язки.